18 października, po zajęciach lekcyjnych uczniowie klasy II i III spotkali się na warsztatach kulinarnych. Wyposażeni w odpowiednie stroje i produkty potrzebne do wykonania ciasta drożdżowego ustawili się przy wyznaczonych stanowiskach. Przed przystąpieniem do pracy dokładnie umyli ręce, założyli fartuszki i chustki. Każda grupa miała do wykonania konkretne zadania, ze sprzątnięciem stanowisk włącznie. Jedni obierali owoce, drudzy kroili, a kolejni smarowali blachy tłuszczem. Kiedy te zdania zostały wykonane, zaczęło się formowanie małych drożdżówek, dekorowanie owocami i posypywanie kruszonką. Gotowe bułeczki uczniowie ułożyli na blachach, które sukcesywnie wkładane były do piekarnika. Wielkie poruszenie wśród „cukierników” nastąpiło wtedy, kiedy na talerzu pojawiła się pierwsza porcja upieczonych drożdżówek. Zapach, który rozchodził się po szkole jeszcze wzmagał apetyt na świeżutkie smakołyki. Niestety trzeba było poczekać, aż drożdżówki przestygną. W tym czasie uczniowie formowali następne porcje i układali na blachach. Po przygotowaniu wszystkich drożdżówek wszyscy zajęli się porządkowaniem stanowisk pracy. Niektórzy w czasie oczekiwania na nową porcję przysmaków kończyli swoje prace plastyczne. Kiedy ciastka wystygły, nadszedł przyjemny moment – degustacja. Warsztaty sprawiły uczniom wiele radości i udowodniły, że owoce można spożywać na wiele sposobów i mieć przy tym wielką frajdę. Dzieci doszły do wniosku, że jak się samemu przygotuje, to lepiej smakuje.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć do naszej galerii.
Anna Klimas
wychowawczyni klasy II i III